Glasbewerken

Glas bewerken

Glas in lood
Glasgraveren
Tiffany
maandag van 9.00 – 12.00

donderdag van 19.00 – 21.30

teamleider:
Paul Fessl
Glasbewerken dinsdag van 9.00 tot 12.00 teamleider
Jan Saris

Informatie vragen of opgeven voor een activiteit kan via het contactformulier
U kunt natuurlijk ook op de genoemde tijden even binnenlopen

Op de maandagochtend en de donderdagavond is Paul Fessl de inspirator voor een groep glasbewerkers. Zij werken zowel met glas in lood als Tiffany. Maar ook glas-fusion wordt aangeleerd.

Koperfolie techniek (TIFFANY)
Naast het maken van glas-in-lood en het graveren van glas op de maandagochtenden er een andere vorm van de glaskunst opgestart en wel de “koperfolie techniek” of zoals iedereen het kent onder de naam van Tiffany.
Louis Comfort staat bekend als de Amerikaanse art-nouveau kunstenaar van gekleurd glas. Hij is de uitvinder van de tot op heden gebruikte methode om stukjes glas in koperfolie te wikkelen en dan te solderen. De koperfolie techniek is ten opzichte van glas-in-lood veel nauwkeuriger werk, met het voordeel dat je hele kleine stukjes kan verwerken en minder beperkingen hebt met complexe vormen in vergelijking met glas-in-lood. Wanneer men over koperfolie techniek praat wordt veelal direct de link gelegd naar de Tiffanylampen, maar je kunt er zoveel meer mee zoals het maken van kleinere vormen in ramen en deuren, raamhangers enz. enz.

Paul Fessl werd gegrepen zo`n 10 jaar geleden door de glaskunst. Na een cursus glas/in/lood, volgde er nog een tweede, derde en vierde cursus waarbij in de laatste 2 cursussen koperfolie techniek (Tiffany) werd onderwezen.
Daarna was de basis voldoende stevig en kon er zelfstandig gewerkt worden. De zolderkamer was inmiddels ingeruild voor een eigen werkplaats en gaandeweg kwamen er opdrachten binnen. Eerst nog van familie en vrienden, daarna ook van anderen. Zo staan of hangen er inmiddels glas/in/lood ramen en Tiffanywerken op diverse plaatsen in Nederland. 
Enkele jaren geleden waren diverse werken te bezichtigen in kunstgalerie La Chamotte in Laren.

Miniaturen: aanwijzen met de muis toont beschrijving; voor vergroting, klik op de miniatuur
Diavoorstelling: aanwijzen met de muis toont beschrijving; foto wisselt na muisklik en automatisch na 5 seconden

Glas bewerken op dinsdagochtend

Op de dinsdagochtend heeft teamleider Jan Saris de leiding over een groep enthousiaste mensen die (meer) willen leren werken met glas in lood en Tiffany. Dat Jan een vaardig glasbewerker is en de mensen van zijn groep kan inspireren, kunt u zien op de foto’s hieronder.

Miniaturen: aanwijzen met de muis toont beschrijving; voor vergroting, klik op de miniatuur
Diavoorstelling: aanwijzen met de muis toont beschrijving; foto wisselt na muisklik en automatisch na 5 seconden

Klik voor alle foto’s over glas bewerken op Glas-fotopagina